zondag 20 januari 2008

Driemaal laatste zestien!

Van de acht Snekers drie bij de laatste zestien op een WK in Naha City, in de provincie Okinawa, voorwaar geen slechte prestatie!

Lichtgewicht Peter Smit kreeg het onbedoeld cadeau omdat hij zowel in de eerste als in de twee ronde geen tegenstander had. Pas in de derde ronde (laatste zestien) keeg hij een opponent. Vanochtend tegen Yasumichi Kikuyama was het helaas hetzelfde verhaal als met Mark Potma een dag eerder bij de zwaargewichten. Peter was na de eerste twee minuen gelijkwaardig aan zijn Japanse tegenstander. Dat vonden twee van de vijf scheidsrechters. De andere drie vonden dat de Japanner het sterkst was. Dat is uiteraard altijd mogelijk, het was alleen opvallend dat het dit weekend wel vaak bij 'close'-beslissingen in Japans voordeel uitviel. De meningen van de F en F'ers daarover zijn morgen in het achtergrondverhaal/verslag in de Leeuwarder Courant te lezen.

Lichtgewicht Johannes de Boer kreeg in de eerste ronde een bye, in de tweede ronde een zwakke opponent uit India en moest vanochtend in zijn derde ronde voor het eerst écht vol aan de bak, tegen de Japanner Tetsu Oyadomari. Johannes nam fanatiek het voortouw, sloeg hard, maar de Japanner bleef overeind, sloeg terug en nam uiteindelijk het initiatief. Johannes bleef hangend en wurgend en pijn verbijtend overeind. De Japanse winst was terecht.

Zwaargewicht Klaas Jansen was vervolgens dé grote man van de club. Hij heeft er echt flink voor geknokt. Gisteren won hij tweemaal met verlenging, nu sleepte de harde werker er weer een verlenging uit, tegen de Japanner Takuma Kouketsu. Klaas greep bijna de winst in de eerste twee minuten dankzij drie snoeiharde low-kicks (de Jaspanner liet zich overigens ook prima gelden) en had 'geluk' dat de hoofdscheidsrechter het niet eens was met twee van de vier hoekscheidsrechters (Japanners) die vonden dat Takuma had gewonnen. Dus dat betekende terecht een onbeslist en nog twee minuten erbij. Daarin toonde de Japanner zich wel beter dan Klaas, waarbij Klaas overigens ook flink van zich af sloeg. Takuma won terecht.

Takuma zou overigens nog zeer zwaarbevochten zeges in de kwart-, halve en hele finale behalen (waarbij hij in de kwart en halve finale enkele keren neer ging omdat de opponent hem per ongeluk op zijn hoofd sloeg). Takuma hield vol en behaalde een prachtige zege in de finale op de regerend wereldkampioen Masaaki Shimajiri. Dat Takuma na de prijsuitreiking met een brancard van de mat ging en per rolstoel in een busje naar het ziekenhuis, zegt genoeg over zijn tomeloze wilskracht. De terechte winnaar dus.

Nu volgt hier in Naha City de Sayonara Party (het afscheidsfeest) voor alle karateka's en begeleiders. Vanavond volgt nog het foto-overzicht van deze dag en morgenmiddag in de Leeuwarder Courant de meningen van de Sneker karateka's over dit historische WK, over hun eigen prestaties en alle (on)terechte scheidsrechterlijke beslissingen die er plaatsvonden. Tot dan en oant sjen!

1 opmerking:

Carine Manderfeld zei

Lieve mensen,
Weet dat wij allen trots zijn op jullie allen!
Geniet van het feest; lekker alles loslaten nu! Dus: schudden met die (gespierde ;-)!) billen!

Liefs, Heinz, Carine, Auke, Janne en Sterre!